Stigende energipriser påvirker svømmehalsdriften

Stigende energipriser påvirker svømmehalsdriften

Høje energipriser har resulteret i stigende billettakster og lavere vandtemperatur i landets svømmebade. Situationen er flere steder så alvorlig, at midlertidige lukninger kan komme på tale.

Stigende priser på el, vand og varme gør så ondt på landets svømmehaller, at man flere steder har man valgt at hæve billetpriserne eller sænke temperaturen i bassinerne.

Sådan lyder det fra brancheorganisationen Danske Svømmebade på deres hjemmeside.

Det er blandt andet tilfældet i Videbæk, hvor man er så presset af ekstra-regninger, at man overvejer at lukke svømmehallen permanent. 

- Vi skal vise rettidig omhu. Vi er ramt på priser på både vand, varme og el, så vi bliver nødt til at gøre noget, siger centerchef, Henrik Juhl, til Ringkøbing Skjern Dagblad. 

Alene på el-delen modtog centeret som helhed ekstra-regninger på 40.000 kroner i årets første to måneder. I marts steg ekstraudgiften til over 100.000 kroner. At Videbæk Energiforsyning derudover har varslet en fordobling af prisen på fjernvarme, gør ikke situationen bedre. 

Lavere vandtemperatur
Energiudfordringerne i Videbæk har også ramt andre af landets svømmehaller. 


I Tarm Idrætscenter og Ringkøbing Svømmehal har man f.eks. hævet billettaksterne for at kompensere for de stigende energipriser. 

Andre steder i landet har man valgt at reducere vandtemperaturerne i de store 25 og 50-meter bassiner. Et tiltag, der ifølge Danske Svømmebade kan give store besparelser.  

- Der kan være mange penge at spare ved at sænke vandtemperaturen. Hvor meget afhænger af det enkelte anlæg og derfor kan man ikke sætte nogle generelle tal på besparelsen, siger Klaus Rask Petersen, som er medlem af Danske Svømmebades bestyrelse og til daglig ansat i Niras

- Men det giver god mening, når energipriserne stiger. Man skal blot have for øje, at det kan forringe oplevelsen for visse gæster, fortsætter han.

Kigger man på gennemsnitstemperaturen i danske svømmebade, er der dog stadig et stykke vej fra de bassintemperaturer, man opererede med for bare 20 år siden.

- Temperaturerne for 20 år siden var væsentlig lavere end i dag. Så udfordringen er snarere, at vi gradvist har vænnet folk til at bade i varmere vand, siger Klaus Rask Petersen og understreger, at det kun giver mening at reducere vandtemperaturen i de større bassiner. 

- Besparelsen vil ikke være særlig stor i børnebassiner og varmtvandsbassiner. Råder man over sådan nogle faciliteter, kan børnefamilierne fortsat opholde sig der.

Mulige tiltag
De stigende energipriser har også ramt svømmehallerne i Faaborg-Midtfyn Kommune.


Kommunens Folkeoplysningsudvalg har derfor foreslået, at man lemper på kravene for vedligeholdelse. En sådan regelændring ville ifølge Fyns Stiftstidende lette budgettet for kommunens svømmehaller med omkring 500.000 kroner.

Derudover har udvalget anbefalet, at man tilbageholder midler fra en pulje målrettet haltilskud, så det kan dække eventuelle driftsunderskud senere på året.

Lene Dybdal, 1. næstformand i IFFD, ser positivt på de gode eksempler fra Faaborg-Midtfyn og gør opmærksom på, at de stigende energipriser kommer til at kræve konkrete handlinger.

- Det er dejligt at høre, at kommunerne allerede er i gang med at gøre noget ved den kedelig situation. Svømme- og skøjtehaller er uden sammenligning de mest energitunge faciliteter, vi råder over. Derfor gør de nuværende energipriser ekstra ondt på driftsbudgettet, og det bliver vi som kommuner og politikere simpelthen nødt til at forholde os til, siger Lene Dybdal og tilføjer:

- Der findes formentlig ikke nogen hurtig eller nem løsning. Først skridt er i mine øjne at afsøge de lokale muligheder, som Faaborg-Midtfyn Kommune allerede er i gang med. Der er med andre ord behov for flere midler, hvis anlæggene skal opretholde samme drifts- og serviceniveau som hidtil.


Casper Holm Skrevet af Casper Holm