Landets svømmehaller skal genåbnes tidligere end planlagt

Landets svømmehaller skal genåbnes tidligere end planlagt

Ud fra et økonomisk og sundhedsmæssigt perspektiv er det afgørende vigtigt, at landets svømmebade åbnes på denne side af sommerferien. Sådan lyder det fra IFFD og Dansk Svømmebadsteknisk Forening. 

Der løb chokbølger igennem store dele af svømmebadssektoren, da folketinget tidligere på måneden fremlagde deres planer for genåbningen af kultur- og fritidsområdet i Danmark.

Svømmehaller blev af uransagelige grunde placeret i fase 4, som betyder, at foreningssvømmere og badegæster må vente til august med at komme i vandet igen.

IFFD og DSF har siden den nedslående udmelding arbejdet for at fremrykke genåbningen, da man frygter, at den lange nedlukning kan have store konsekvenser for folkesundheden og økonomien i mange af landets idrætsfaciliteter.

Det er bl.a. blevet gjort i form af officielle henvendelser til kulturminister Joy Mogensen, erhvervsminister Simon Kollerup og folketingets kultur- og idrætsordfører. Derudover deltager IFFD og DSF senere på ugen i møder hos Kulturministeriet, der omhandler retningslinjer for den kommende genåbning.

Her kommer Jane Jegind og Lars Norring til at tale svømmebadenes sag. For hvis der ikke snart bliver gjort noget på svømmebadsområdet, frygter IFFD-formanden, at konsekvenserne bliver uoverskuelige.

- Jeg er slet ikke i tvivl om, at vi kommer til at se fysiske gener og mentale udfordringer hos store dele befolkningen, hvis ikke vi får kickstartet vores foreningsaktiviteter – herunder svømning.

- Ud fra et folkesundhedsmæssigt synspunkt er svømmebadene særligt vigtige, fordi de bl.a. kan ses i lyset af rehabilitering og forebyggelse. Derfor skal vi for alt i verden arbejde for en hurtigere genåbning, siger Jane Jegind.

Underlagt skrappe krav
For DSF handler de kommende møder om at understrege, at der ud fra sundheds- og hygiejnemæssige hensyn ikke er det mindste i vejen for, at svømmebadene kan genåbnes.


Det hænger ifølge Lars Norring sammen med, at svømmehaller i forvejen er underlagt skrappe krav til hygiejne, vand- og luftkvalitet samt ventilation og rengøring, som ikke findes andre steder på fritidsområdet

- Jeg tager vist ikke munden for fuld, når jeg siger, at svømmebade er en af de bedst kontrollerede og mest regulerede idrætsfaciliteter i Danmark. Derfor er vi meget uforstående over for, at svømmebade først må genåbne i fase 4, siger DSF-formanden.

Den pointe underbygges af, at der i svømmebadenes driftsgodkendelse er beregnet et antal badegæster pr. bassin under hensyntagen til det enkelte vandbehandlingsanlægs kapacitet. På den måde sikrer man, at vandbehandlingsanlægget har kapacitet til at eliminere smittekilder fra badegæsterne.

At mange af landets svømmebade desuden er bemandende, og at adgang og brugeradfærd reguleres, underbygger kun argumentet om en tidligere genåbning, forklarer Lars Norring. 

- Med alle de forholdsregler, svømmebadene tager, er jeg overbevist om, at vi er klar til at begrænse smittespredningen og åbne på en forsvarlig måde.

En dyster fremtid
Kigger man på svømmebadsområdet med økonomiske briller, ser IFFD og DSF også en række hensyn, der skal tages højde for hurtigst muligt.


Svømmehaller udgør en væsentlig omsætning for kommunale og selvejende idrætsfaciliteter, og med forventningen om en betydelig indlandsturisme denne sommer, vil det gøre en kæmpe forskel, hvis svømmebadene kan genåbnes.

Hvis det tværtimod ikke bliver tilfældet, er Jane Jegind bange for, at en hel del selvejende faciliteter risikerer at gå konkurs.

- Nedlukningen har medført store økonomiske konsekvenser for alle landet idrætsfaciliteter – kommunale såvel som selvejende. Men situationen er særligt alvorlig for de selvejende. Det hænger sammen med, at de er afhængige af en stor egenfinansiering, som de ikke kan realisere, når aktiviteterne er lukket ned. Og det kan hjælpepakkerne ikke råde bod på, som det ser ud lige nu, siger Jane Jegind.

Derfor kommer IFFD sammen med DSF til at arbejde for at sikre fremtiden for de selvejende institutioner.

Det bliver gjort i form af sektorpartnerskabsmøder i kulturministeriet, hvor det bl.a. bliver brancheforeningernes rolle at argumentere for en tidligere genåbning af landets svømmebade.

For mere information
Jane Jegind: 20 91 10 31

Lars Norring: 22 21 00 04


Casper Holm Skrevet af Casper Holm