Kan vi benytte naturen og samtidig beskytte den?

Kan vi benytte naturen og samtidig beskytte den?

Hvordan kan danskerne dyrke idræt og leve et aktivt friluftsliv, uden at det går ud over naturen? Det var det helt store spørgsmål, da IFFD den 10. marts afviklede webinar om idræt i naturen.

Den danske regering landede kort før jul en politisk aftale om en natur- og biodiversitetspakke, der skal give bedre vilkår for dyr og planter i Danmark. 

I aftalen er der afsat godt og vel 900 mio. kroner, og for disse midler forventer parterne bl.a. at etablere 13 nye nationalparker foruden de to, man tidligere har indgået aftale om i Fussingø og Gribskov. 

De 13 nye nationalparker var omdrejningspunktet for et IFFD-webinar den 10. marts, hvor indbudte oplægsholdere forholdt sig til problematikken vedrørende benyttelse og beskyttelse, mens de samtidig dykkede mere overordnet ned i hele outdoor-området.

Udgangspunktet for IFFD har hele tiden været, at vi byder de kommende nationalparker velkomne og håber, at politikerne også tager hensyn til udendørs idrætsfaciliteter og danskernes friluftsliv i de kommende forhandlinger. 

Det store spørgsmål drejer sig naturligvis om, hvorvidt man kan benytte naturen og samtidig beskytte den. De to ting er IFFD imidlertid overbevist om sagtens kan gå hånd i hånd.

Sådan lød det i hvert fald fra Lene Dybdal, 2. næstformand IFFD, da hun fremlagde foreningens syn på sagen:

- Det handler om at finde den rette balance, og det kan sagtens lade sig gøre, hvis vi lytter til hinanden og indgår kompromisser på begge sider. Vi skal gøre kagen større, ikke mindre, og det kan vi i fællesskab hjælpe hinanden med, lød det fra næstformanden, inden hun kom med en klar opfordring til alle landets kommuner:

- Udform en facilitetsstrategi – også på outdoorområdet.



Danmarks Outdoor Hovedstad
Silkeborg Kommune var næste punkt på programmet.

Her fremlagde Peter Nyegaard Jensen kommunens politiske vision bag arbejdet og ambitionen om at være Danmarks Outdoor Hovedstad.

- Fra politisk hold ser vi outdoor-området som et springbræt og løftestang til flere andre velfærdsområdet. Idræt i naturen skaber øget bevægelse, sundhed og en stor livskvalitet, og det vil vi som kommune rigtig gerne understøtte, lød det fra Peter Nyegaard Jensen, som udover at være kommunalpolitiker (S) og medlem af Silkeborg Kommunens kultur og fritidsudvalg også er medlem af IFFDs forretningsudvalg.

Peter Nyegaard Jensen blev efterfulgt af Simon Hartwell Christensen, der arbejder som fritidskonsulent i kommunens outdoor-afdeling.

Simon tog fat i den svære disciplin omkring benyttelse og beskyttelse og forklarede, at det er en kompliceret øvelse. For Silkeborg handler det langt henad vejen om samarbejde.

Og så handler det om et stort fokus på planlægning og konsekvensvurderinger, når der skal indtænkes idræt og samtidig tages højde for naturen.

For at det skal lykkes, bruger kommunen utrolig meget energi på formidling og dialog, fortalte han.

- Vi bruger rigtig mange kræfter på at formidle naturoplevelserne til vores borgere. Det gør vi både for at oplyse om den enkelte oplevelse, men vi gør det i lige så høj grad for at forklare, hvorfor man f.eks. ikke må hoppe i vandet et specifikt sted frem for det andet.

- Vores erfaring viser os, at det indgyder større respekt for naturen, hvis vi f.eks. sætter et skilt op og forklarer, at man ikke må hoppe i vandet lige her, fordi det ødelægger fauna eller en specifik plante. Og det har folk altså taget rigtig godt i mod.



Det gode samarbejde
Silkeborg Kommune har et naturligt og godt samarbejde med Naturstyrelsen, hvor Søren Hald sidder som skovrider med ansvar for syv midtjyske kommuner.

Naturstyrelsen kerneopgave er at beskytte naturen, skabe gode rammer for danskernes friluftsliv og sikre effektiv og flersidig forvaltning af de statslige naturområder.

Søren Hald fortalte på webinaret om gode eksempler fra Silkeborg og opfordrede andre kommuner til at tage fat i styrelsen så tidligt som muligt, hvis de brænder inde med tanker om et outdoor-projekt.

Derudover tog skovridderen fat på det store spørgsmål om beskyttelse vs. benyttelse og gjorde det klart, at naturen i hans øjne ikke er ved at være fyldt op.

- Naturen er ikke fyldt op, men de mange brugere kræver øget omtanke. Jeg tror snarere, det handler om den personlige oplevelse. Den øgede brug af naturen har den effekt, at folks oplevelse af at være i naturen ændres, lød det blandt andet fra Søren Hald.

Det kan du høre ham udfolde lige her:



De fysiske rammebetingelser
Hos Danmarks Idrætsforbund er man begejstret for de kommende planer om naturnationalparkerne, men man er samtidig nervøs for, at det sker på bekostning af idrætten og det voksende friluftsliv.

Hvis øvelsen skal lykkes, handler det ifølge Casper Lindemann om at bringe flere kompetencer i spil. Der skal arbejdes på tværs af sektorer, og så skal dialogen øges.

PA-konsulenten introducerede desuden et helt nyt begreb på webinaret, som han kalder bæredygtig naturforvaltning. Det går ud på at vende tingene lidt på hovedet og tænke idræt og bevægelse ind fra start.

På den måde mener Casper Lindemann, at vi i fremtiden kan sikre god balance mellem benyttelse og beskyttelse. Første skridt er dog, at dialogen øges, forklarede han.

- Det er vigtigt, at vi ikke står på hver vores fløj og råber ad hinanden. Lad os mødes om bordet og snakke om tingene, lød det afslutningsvist fra Casper Lindemann, inden Lene Dybdal samlede op og takkede de godt og vel 70 deltagere for et flot fremmøde.



Se eller gense det fulde webinar lige her.


Casper Holm Skrevet af Casper Holm