IFFD stiller skarpt på selvejende idrætsfaciliteter under coronakrisen

IFFD stiller skarpt på selvejende idrætsfaciliteter under coronakrisen

Landets selvejende idrætsfaciliteter er hårdt ramt af coronakrisen. Økonomien er presset og indtjeningen daler. Men hvor trykker skoen allermest, og skal krisen i virkeligheden ses som en anledning til at skabe udvikling? Disse spørgsmål tog IFFD fat på, da foreningen den 10. november afviklede et webinar om selvejende idrætsfaciliteter under coronakrisen.

Coronakrisen har haft store økonomiske og folkesundhedsmæssige konsekvenser for idræts- og fritidssektoren.

Landets selvejende idrætsfaciliteter er blevet særlig hårdt ramt, da de i højere grad end de kommunale faciliteter er tvunget til at genere en vis egenindtjening.

Idrættens Konsulenthus har i den forbindelse foretaget en undersøgelse af coronakrisens økonomiske konsekvenser for sektoren sammen med LSP Resolve.

Henrik H. Brandt delte resultaterne af denne undersøgelse, da han var en af oplægsholderne på IFFDs webinar om selvejende idrætsfaciliteter under coronakrisen den 10. november.

Her fortalte Henrik, at der ved undersøgelsens udløb var registreret 115 afskedigelser og cirka 2.240 hjemsendelser blandt 385 anlæg.

Derudover fremhævede direktøren, hvordan flere end 60% af de adspurgte faciliteter forventer underskud i indeværende regnskabsår. Tal, der formentlig ikke er blevet bedre af, at restriktionerne er blevet skærpet med nye retningslinjer til følge.

Spilder vi en god krise?
For Henrik H. Brandt er coronakrisen en oplagt mulighed for nytænkning og innovation af idrætssektoren.

Da han undersøgte branchen og herunder de selvejende idrætsfaciliteter, var der særligt fire ting, han blev opmærksom på. Det handler først og fremmest om, hvorvidt branchen formår at dokumentere sig selv og skabe ørenlyd på nationalt plan.

Ifølge Henrik H. Brandt er der behov for stærkere dokumentation, da det er den bedste måde at underbygge sine argumenter rent politisk.

Derudover fremhævede han, at sektoren i endnu højere grad skal opfatte sig selv som en essentiel service, som ikke bare kan lukkes ned. Dertil er idrættens værdi simpelthen for stor, påpegede han.

Et tredje og meget vigtigt punkt handler ifølge Henrik H. Brandt om synlighed. Da han og Lars Steen Pedersen lavede undersøgelsen, brugte de utrolig meget tid på at finde faciliteterne, og de måtte ofte give fortabt på grund af forældede hjemmesider og andre meget lavpraktiske ting, der ikke var i orden.

Derfor har hele sektoren og særligt de mindre anlæg en stor kommunikationsopgave foran sig, mener direktøren i Idrættens Konsulenthus. Den kommercielle idræt er nemlig meget længere fremme end den frivillige, og det sætter sine spor, påpeger han.

For hvis Henrik og kompagni ikke kan finde informationer om en given facilitet, er det heller ikke sikkert, at Hr. og Fru Jensen, der aldrig har dyrket idræt, kan det.

Det leder over til den sidste og åbenlyse udfordring i kølvandet på coronakrisen – hvordan tiltrækker foreninger og faciliteter nye brugere? Det satte Henrik H. Brandt ord på og fremhævede, hvordan det bl.a. skal ske igennem stærkere kommunikation.

Ved at sætte fokus på nogle af disse ting – kommunikation, dokumentation og synlighed – kan landets selvejende idrætsfaciliteter udnytte coronakrisen til det bedre. Hvordan det hele kommer til at foregå i praksis, glæder Henrik sig til at følge på sidelinjen.

Han vil nemlig gentage undersøgelsen fra maj 2020 i foråret 2021. 

Hør et uddrag af Henriks oplæg lige her:



Rykker sammen i bussen
I Varde er den økonomiske situation ikke helt så alvorlig, som det måske er tilfældet andre steder.

Det fortalte Mads Sørensen, formand for kultur- og fritidsudvalget i Varde Kommune, som den anden af tre oplægsholdere på IFFDs webinar den 10. november.

Kommunens mange faciliteter har selvfølgelig været berørt af krisen, forklarede Mads, men via hjælpepakker og fremrykning af diverse tilskud er situationen nogenlunde stabil.

Det ændrer imidlertid ikke ved, at coronakrisen kan opfattes som en slags skillevej i forhold til, hvordan man drifter sig facilitet. Ifølge Mads Sørensen er covid-19-situatiuonen nemlig en oplagt mulighed for at tænke i nye baner og komme endnu tættere på brugernes ønsker og behov.

Derudover kunne formanden glædeligt konstatere, at krisen havde medført øget dialog på tværs af kommunens mange faciliteter. Krisen har således bidraget til, at diverse centerledere og øvrige ansatte er rykket tættere sammen i bussen.

Det tegner godt for fremtiden, fortæller Mads Sørensen, som fremhæver, at faciliteterne ikke skal være bange for, om de ”hugger” hinandens kunder. I stedet skal de arbejde sammen om at skabe endnu bedre idrætstilbud for borgerne i Varde Kommune.

Se et lille uddrag af oplægget lige her:



Omstillingsparathed er nøglen i Nørresundby
I Nørresundby Idrætscenter har krisen ramt særdeles hårdt. Centerdirektør Lars Dam Møller har været nødsaget til at afskedige og hjemsende en del af sine medarbejdere.

Normalt opererer de i Nordjylland med et overskud på mellem 250.000 – 500.000 kroner, men i 2020 ser den selvejende institution ind i et underskud på omkring 1 millioner kroner.

Det fortalte Lars Dam Møller i det sidste oplæg på IFFDs webinar, mens han også gjorde det klart, at det i øjeblikket er svært at forudsige noget som helst.

Centerdirektøren fremhævede dog, hvordan hans personale har vist sig meget omstillingsparate i løbet af hele krisen, og det kommer der i fremtiden også til at være brug for.

Omstillingsparathed bliver nemlig et nøgleord for Lars Dam Møller, når han skal ansætte eller kompetenceløfte sine nuværende medarbejdere. Det er tilfældet, da krisen har slået fast, at de ansatte skal kunne varetage flere opgaver, end det tidligere har været tilfældet.

Hør et uddrag af Lars’ oplæg lige her:



Mere i vente
Det er svært at spå om, hvordan coronakrisen udvikler sig i de kommende måneder. Smittetrykket stiger, og der er ikke meget, der tyder på, at situationen er ved at normalisere sig.

Derfor bliver det vigtigt at følge sagen tæt og fokusere på de selvejende idrætsfaciliteters vilkår og udvikling.

IFFD har i den forbindelse planlagt en fysisk temadag om selvejende idrætsfaciliteter i foråret 2020. Der er endnu ikke sat dato på arrangementet, men det sker hurtigst muligt.

Når en dato er fastlagt, kan den findes på vores eventside, hvor vi løbende opdaterer omkring vores kommende temadage, konferencer og webinarer. Den finder du lige her.


Casper Holm Skrevet af Casper Holm