Høje energipriser rammer selvejende idrætsanlæg ekstra hårdt

Høje energipriser rammer selvejende idrætsanlæg ekstra hårdt

En ny undersøgelse fra HI viser, at de stigende energipriser kan få hårde konsekvenser for selvejende idræts- og fritidsanlæg.

Det er efterhånden ikke nogen hemmelighed, at energipriser fylder meget hos landets idræts- og fritidsfaciliteter.

Budgetterne er pressede på grund af stigende priser, og da langt de fleste anlæg lever af i forvejen fastsatte kommunale tilskud, risikerer de store regninger at udhule anlæggenes økonomi.

Det skriver en af IFFDs gode samarbejdspartnere, HI, på baggrund af en rundspørge blandt foreningens medlemmer.

Her har 9 ud af 91 anlæg – eller godt og vel 10% - svaret, at de risikerer at lukke på grund af de stigende energipriser.

Derudover mener 30 respondenter, at de på sigt kan blive nødt til at reducere serviceniveauet i form af eksempelvis kortere åbningstider.

Rundspørgen viser desuden, at det især er de selvejende idrætsanlæg, der risikerer at skulle lukke eller reducere serviceniveauet.

Den udvikling vækker bekymring hos IFFD, som oplever lignende tendenser hos flere af sine medlemmer.

- Vi hører fra rigtig mange udbydere af idrætsfaciliteter, at de har stigende udgifter i øjeblikket. Det er selvfølgelig værst for dem, som bruger meget energi, hvilket særligt er svømme- og skøjtehallerne, siger IFFD-formand Henrik Hvidesten.

Det handler om velfærd
Hvordan problemet skal løses, er ikke helt ligetil, hvis man spørger Henrik Hvidesten.

Det afhænger nemlig i høj grad af den enkelte kommune og det enkelte anlægs organisering. Formanden fremhæver i den forbindelse dialog som et vigtigt redskab for, at situationen ikke ender med midlertidige eller permanente nedlukninger.

- Flere anlæg og kommuner er allerede begyndt at lede efter besparelser. Det er en god ting, men hvis prisstigningerne fortsætter, er der behov for øgede tilskud. Det må man tage en lokal dialog om, siger Henrik Hvidesten og understreger, at det handler om borgernes sundhed.

- Vi skal på et eller andet tidspunkt også have en politisk drøftelse om, hvorvidt de penge og den energi, vi har til rådighed i kommunen, skal bruges på idrætsfaciliteter eller noget andet. I sidste ende handler det jo om velfærd.


Casper Holm Skrevet af Casper Holm