PRM: Idan og IFFD vil hjælpe kommunerne med data, som kan styrke deres arbejde på idræts- og fritidsområdet

PRM: Idan og IFFD vil hjælpe kommunerne med data, som kan styrke deres arbejde på idræts- og fritidsområdet

Et nyt partnerskab vil hjælpe kommunernes politikere og forvaltninger med data og inspiration, som kan bruges, når de skal træffe beslutninger om, hvordan de kan udvikle kommunernes idræts- og fritidsområder. Partnerskabet består af Idrættens Analyseinstitut og IFFD, og det løber i første omgang til udgangen af 2026.

Et nyt partnerskab mellem IFFD og Idrættens Analyseinstitut (Idan) vil give kommunerne en hjælpende hånd, når de skal træffe beslutninger om nye tiltag på idræts- og fritidsområdet. De to partnere vil indsamle data, lave analyser og finde eksempler på inspiration, som kommunerne kan trække på som del af deres beslutningsgrundlag, når de for eksempel overvejer at bygge nye faciliteter eller ændre på modeller for tilskud.

IFFD er en landsdækkende interesseorganisation for kommuner og lokale idrætsanlæg, som arbejder politisk med drift og udvikling af idrættens rum og rammer. Lene Dybdal, konstitueret formand for IFFD, ser frem til et spændende udviklingsarbejde mellem Idan og kommunerne:

- Hvis vi som kommuner skal gå forrest og skabe udvikling på idræts- og fritidsområdet, kræver det, at vi går strategisk til værks. Vores ambition med partnerskabet er at samle al relevant information og data ét sted samt at komme med gode eksempler på, hvordan det kan bruges i praksis. På den måde bliver det forhåbentlig lettere for kommunerne at arbejde strategisk med idræts- og fritidsområdet, siger hun.

Over de næste tre år vil Idan og IFFD opbygge en temaside på idan.dk, som skal rumme de nye data, analyser og inspiration og også gøre det muligt for kommunerne at finde ud af, hvordan tingene bliver grebet an i andre kommuner. Som det er nu, har kommunerne ofte kun adgang til data om deres egen kommune, men der kan være meget inspiration at hente på tværs af kommunegrænserne.

Det første analyseprojekt, som sættes i gang i 2024, bliver en undersøgelse af, hvordan kommunerne lige nu arbejder med data på idræts- og fritidsområdet, og hvilke andre typer af data de gerne vil have adgang til. Denne undersøgelse skal så give afsæt til de næste analyser.

Troels Rasmussen, der er i direktør i Idan, ser perspektiver i samarbejdet med IFFD:

- På Idan har vi stor erfaring med at gennemføre undersøgelser i samarbejde med enkelte kommuner. Med dette partnerskab tager vi et nyt skridt og tror på, at vi sammen med IFFD kan skabe et stærkere fundament for fremtidens strategiske beslutninger i kommunerne, siger han.

Holger Kortbek, 2. næstformand i IFFD og idrætschef i Gladsaxe Kommune, glæder sig til, at partnerskabet skal udforske idræts- og fritidssektoren.  

- Ideen er god, fordi vi som embedsfolk og i sidste ende også politikerne får et uvildigt organ, som producerer data og viden om, hvordan vores sektor fungerer. Vi har ikke altid haft et oplyst grundlag at handle ud fra, og jeg har set mange eksempler på, at der er handlet ud fra følelser og ikke fakta. Men nu kan vi få viden, vi måske ikke forestillede os, at vi fik brug for, og forhåbentlig giver det anledning til nye spørgsmål, vi også kan undersøge, siger han.

Yderligere information
Lene Dybdal, konstitueret formand, IFFD: +45 21 23 23 36

Troels Rasmussen, direktør, Idrættens Analyseinstitut: +45 51 83 68 64

Om IFFD
IFFD er en landsdækkende interesseorganisation, som arbejder politisk med drift og udvikling af idrættens rum og rammer. Medlemmerne er primært danske kommuner og lokale idrætsanlæg. IFFD er stiftet ud fra et ønske om at skabe mere viden, mere erfaringsudveksling og mere indflydelse på de rammebetingelser og overordnede politikker, idrætssektoren er underlagt.

Om Idrættens Analyseinstitut
Idrættens Analyseinstitut er en selvejende institution under Kulturministeriet, der har til opgave at skabe overblik over og indsigt i idræt nationalt og internationalt. Idan indsamler, analyserer og formidler viden om idrætsområdet om emner som danskernes motions- og sportsvaner, idræt i kommunerne med fokus på faciliteter og foreninger, sportsøkonomi og eliteidræt.


Casper Holm Skrevet af Casper Holm