Folketinget tillader al indendørs idræt

Folketinget tillader al indendørs idræt

Politikerne har udvidet fase 3, så den indeholder al indendørs idræt – herunder også svømning og fitness-aktiviteter. De nye retningslinjer træder i kraft mandag den 8. juni.

I lørdags tikkede der en fantastisk nyhed ind fra Kulturministeriet.

Folketingets partier er således blevet enige om at udvide fase 3 af genåbningsplanen, så den indeholder al indendørs idræt – herunder også svømning og fitness.

Det betyder, at idræts- og fritidsfaciliteter må genåbne for stort set alle aktiviteter per mandag den 8. juni.

En forudsætning for, at genåbningen finder sted, er, at hver enkelt facilitet og medarbejder tager fælles ansvar for, at det sker på en måde, hvor smittespredningen begrænses mest muligt.

Landets idræts- og fritidsfaciliteter skal derfor sikre, at rammerne er på plads i forhold til at efterleve sundhedsmyndighedernes vejledninger. Det gælder både for vejledninger til afstandskrav, forsamlingsstørrelse og hygiejne.

Kulturministeriet har på den baggrund beskrevet tre grundelementer med hensyn til genåbningen. De ser sådan ud i prioriteret rækkefølge:

  1. Isolation af personer med symptomer i f.eks. eget hjem eller på sygehus
  2. Hygiejne med fokus på hosteetikette håndhygiejne og kontaktpunkter
  3. Kontaktreduktion med fokus på afstand, hyppighed, varighed og barrierer


Generelle vejledninger
En forudsætning for udvidelsen er, at foreninger og faciliteter skal monitorere den gradvise genåbning.  


Derudover skal der holdes særligt fokus på at styre deltagerantallet i de enkelte aktiviteter, så de holdes inden for de gældende restriktioner for større forsamlinger, som pt. ligger på max 50 personer.

Der må maksimalt tillades adgang for 1 person pr. 4 m2 gulvareal. Gulvarealet opgøres fra væg til væg og fastudsættes af faciliteten som en konkret vurdering.

Idrætsfaciliteterne kan – ud fra de gældende rammer - selv fastlægge særlige retningslinjer for, hvordan afstandskravet skal overholdes. Dog anbefaler sundhedsmyndigheder, at der holdes mindst to meters afstand ved fysisk aktivitet. Det er til gengæld tilstrækkeligt med 1 meters afstand mellem tilhørere eller lignende.

I situationer hvor det er vanskeligt at overholdes afstandskravene, anbefaler Kulturministeriet, at forening/facilitet overvejer tiltag, der kan minimere eller reducere varigheden af ansigt-til-ansigt kontakt.

Det betyder med andre ord, at indendørs sport- og idrætsaktiviteter kan genoptages, hvis der er ekstra stor opmærksomhed på de øvrige anbefalinger ifht. hygiejne og forebyggelse af kontaktsmitte.

Rengøring
Genåbningen forudsætter endvidere, at den nødvendige rengøring finder sted.


Det omfatter hyppig rengøring af fælles kontaktpunkter – som minimum én gang dagligt. Derudover skal skraldespande tømmes dagligt, hvilket også gør sig gældende for alle fælles redskaber og remedier.

Der skal så vidt muligt også være vand og flydende sæbe eller håndsprit tilgængeligt.

Særlige retningslinjer for indendørs idræt

  • Aktiviteten bør have fokus på styring af deltagerantal herunder på opdeling i undergrupper, der sikrer overholdelsen af gældende restriktioner for større forsamlinger, samt i relevant omfang overvåge dette løbende. Der bør være personale/frivillige, der har til opgave at forebygge opbygning af tætte forsamlinger. Den pågældende idrætsforening/-facilitet kan foretage en inddeling af banearealer i felter og beslutter i den forbindelse selv, hvordan inddelingen konkret skal foretages (fx med snore, kegler, optegning mv.).

  • Brugerne opfordres til at medbringe eget udstyr, hvis dette skal anvendes til træning/aktiviteten mv. I det omfang der bruges fælles bolde eller andet udstyr, bør de rengøres undervejs eller efter brug, ligesom brugerne bør have ekstra fokus på håndhygiejnen. I tilfælde hvor redskaber ikke meningsfuldt kan afsprittes løbende under aktiviteten, afsprittes hænder løbende. Eksempelvis afsprittes hænder i springgymnastik før og efter en session.


Særlige retningslinjer for svømning

  • Det sikres, at antallet af aktive i bassiner reguleres således, at der maksimalt er en udøver pr 4 m2 målt på vandets overflade.

  • Begrænsning og regulering af antal aktive i svømmehaller og -bade skal ske ved både indgang til omklædningsområder og i selve svømmehallen.

  • Der bør være afstandsafmærkninger på gulve de steder, hvor det er hensigtsmæssigt.

  • I det tilfælde skabsnøgler benyttes, stilles der krav til, at de udleveres og afleveres af medarbejdere, og at de sprittes af imellem hver bruger.

  • Antallet af gæster i forskellige bassiner, spa, sauna, dampbad samt ved ophold på bassinkanten overholder reglen om en meters afstand, dog to meter ved fysisk anstrengelse.

  • Al udstyr rengøres før og efter brug.

  • Antallet af gæster monitoreres løbende, så de gældende retningslinjer for sikker afstand mellem brugere i bassiner og omklædningsrum kan overholdes.


Foruden sundhedsmyndighedernes generelle krav til rengøring, gør følgende sig gældende:

  • Effektiv, synlig og tidsbestemt rengøring af alle håndtag på alle døre og diverse armaturer.

  • Effektiv, synlig og tidsbestemt rengøring af hallens/facilitetens gelændere, sti-ger, startskamler og bassinkant med desinfektionsmiddel af QAC typen eller sprit beregnet herfor.

  • Effektiv, synlig og tidsbestemt rengøring af toiletter.

  • Afspritning af kontaktpunkter på skabe i omklædningsrum foretages efter hver bruger.

  • Der foretages rengøring af telefoner, radioer og kassesystem, som benyttes af skiftende medarbejdere ved skift fra en medarbejder til en anden.


Særlige retningslinjer for fitness

  • Antallet af aktive i fitnesslokalerne begrænses, så de generelle regler om afstand kan overholdes. Det sikres, at antallet af aktive i lokalerne reguleres således, at der maksimalt er en udøver pr 4 m2.

  • Begrænsning og regulering af antal i fitnesslokaler skal ske ved både indgang til fitnesslokalerne og i de enkelte fitnesslokaler.

  • Der skal være afstandsafmærkninger på gulve de steder, hvor det er hensigtsmæssigt.

  • Der sikres en meters afstand mellem borde og stole i caféområder.

  • Svedabsorberende udstyr: Yoga- og træningsmåtter, sandsække og boksehandsker mv. bør ikke være tilgængeligt. Brugerne opfordres til at medbringe eget udstyr, hvis dette skal anvendes til træning.

  • Ekstra rengøring: Der foretages ekstra udluftning og rengøring som en del af den daglige drift med hyppig desinficering af berøringsflader som dørhåndtag, kortlæsere, vandhaner og træningsudstyr og -maskiner.

  • Desinfektion mellem aktiviteter: Ved redskaber og maskiner desinficeres kontaktflader mellem hver benyttelse.


Find Sundhedsstyrelsens anbefalinger her.

Læs de samlede retningslinjer fra Kulturministeriet her.

Læs bekendtgørelsen lige her.


Casper Holm Skrevet af Casper Holm